четвер, 27 грудня 2012 р.

Анджей Федукович

Анджей Федукович (1875–1925) — польський релігійний діяч, настоятель римо-католицької кафедри у Житомирі.
Ксьондз Анджей Федукович був випускником Петербурзької духовної академії, а з 1922 року став помітною фігурою в Луцько-Житомирській дієцезії. Саме Анджей Федукович був ініціатором створення єпископського дому в Житомирі — нині Обласного краєзнавчого музею. Серед парафіян Анджей Федукович користувався незаперечним авторитетом, оскільки дбав про релігійну освіту дітей, не поділяв людей за національними ознаками, про що свідчить випадок, коли ксьондз заступився за євреїв перед польськими солдатами.
Але, незважаючи на всі свої заслуги, Анджею Федуковичу не вдалося уникнути більшовицького терору. У кафедральному костелі Святої Софії знаходилася дорогоцінна ікона в золотій і платиновій оправі, яку влада забажала конфіскувати. Щоб зберегти ікону, Анджей Федукович запропонував компромісний варіант: він звертається до парафіян, щоб ті здали свої коштовності, а він передасть їх вимагачам, аби ті не чіпали ікону. Парафіяни здали коштовності, а Федукович передав їх представникам влади. Здавалося б, конфлікт було вичерпано, але тоді органи безпеки вже почали вимагати від ксьондза назвати прізвища парафіян, що здали коштовності, на що він, звичайно, відповів відмовою. Мабуть саме це і стало приводом для початку переслідувань непокірного священника Анджея Федуковича, якого неодноразово ув’язнювали протягом 1922–1924 рр. Парафіяни пропонували ксьондзу схованку, але він сказав: "Я подумаю, що зі мною робити". У 1925 році Анджей Федукович був репресований і під тортурами написав лист протетсу до Папи Римського про політичну діяльність католицького духовенства на користь Польщі. Не витримавши докорів сумління, священник здійснив акт самоспалення на горі Чацького (мальовниче місце на березі Тетерева у Житомирі).
Від смерті ксоьндза намагався врятувати видатний лікар Олександр Федорович Гербечевський, іменем якого названа Житомирська обласна клінічна лікарня. За всю свою медичну практику Гербечевський не бачив, щоб людина була такою спокійною, помираючи при нестерпних муках. Анджей Федукович просив, щоб його не рятували, він волів померти в муках, як Ісус Христос. "Так могла помирати тільки свята людина", - згадував Гербечевський.
Помер Анджей Федукович 5 березня 1925 року, похований на Католицькому кладовищі поруч із Каролем-Антонієм Недзялковським та Фаустином Йосиповичем Лісіцьким.

Популярні публікації