пʼятницю, 20 квітня 2012 р.

Шодуар Станіслав Іванович

Станіслав Іванович Шодуар (іноді Станислав Іванович, фр. Chaudoir de; 1790–1858) — ентомолог і колекціонер-нумізмат, син Яна Йозефа Шодуара, батько Максиміліана Шодуара і дід Івана Шодуара.
Барон Станіслав де Шодуар створив кращий на Волині музей - картинну галерею, де зібрана колекція старовинних монет і гравюр, предмети періоду античності. Станіслав Іванович мав багату колекцію старовинностей доби Київської Русі та з грецьких чорноморських колоній, з яких частину придбав петербурзький Ермітаж а частина відвезена до Англії.  У величезній бібліотеці зберігалися старовинні рукописи та стародруки, автографи польських королів. Всього близько 40000 томів.  Рукописи і архів із зібрання Шодуарів є в Національній бібліотеці ім. Вернадського в Києві, краєзнавчому музеї в Житомирі та у Державному архіві Житомирської області.
Автор праці: «Aperçu sur les monnaies russes et sur les monnaies etrangeres qui ont eu cours en Russie depuis les temps les plus recules jusqu'a nos jours» (1836, також рос. переклад 1836-1841).
Шодуар залишив багату бібліотеку, що включала до 30 000 томів, більша частина з нумізматики. Каталог до неї був складений самим Шодуаром в 7 томах та дотепер залишається в рукописі.

Популярні публікації