середу, 11 січня 2012 р.

Ріхтер Теофіл Данилович

Ріхтер Теофіл Данилович
Теофіл Ріхтер
Теофіл Данилович Ріхтер (нім. Theophil Richter) — російський і радянський музикант, викладач, органіст, піаніст, композитор німецького походження. Батько Святослава Ріхтера.
Народився Теофіл Ріхтер 1872 року в Житомирі у родині музичного майстра і настроювача, обрусілого німця. Проявивши музичні здібності, Теофіл Данилович вступив до Віденської консерваторії, в якій навчався у 1893-1900 рр. Потім музикант повертається до Житомира і до 1916 року працює в Музичному училищі. У Житомирі він одружився з російською аристократкою Ганною Павлівною Москальовою, дочкою житомирського поміщика. 20 березня 1915 року в них народився син Святослав. З трьохрічного віку матір, а потім батько навчають хлопчика музиці.
У 1916 році родина переїздить до Одеси, де Теофіл Данилович Ріхтер стає органістом лютеранської кірхи, йому надається квартира в будинку служителів кірхи. Паралельно Теофіл Ріхтер викладав у консерваторії фортепіано. На думку колег, він займав через свою скромність "місце нижче, ніж того заслуговував".
У 1925-1926 рр., коли вже підростає його син, "громадськість" ставить Теофілу Даниловичу в провину те, що він - "працівник культу". "Такі люди не мають права виховувати радянську молодь". Незважаючи на протести пастора кірхи Шеллінга, Ріхтер залишає роботу в кірсі й стає артистом оркестру Одеського оперного театру. Саме тоді театр придбав невеличкий орган, на якому Ріхтер виконував органні партії. Щоб утримувати родину Теофіл Данилович давав приватні уроки.
На початку Великої Вітчизняної війни, у серпні 1941 року, Т.Д. Ріхтер був заарештований за ст. 54-1а КК УРСР (зрада Батьківщині). Його звинуватили у злочині за відвідування німецького консульства у 1932-1936 рр. Теофіла Даниловича Ріхтера було засуджено до розстрілу з конфіскацією майна. Вирок було виконано 6 жовтня 1941 року. реабілітований посмертно у лютому 1962 року.
Жахливо, але Святослав Ріхтер знав, що його матір мала опосередковане відношення до смерті батька Теофіла. У 1941 році, коли німецька армія вже наближалася до Одеси, Ганна Павлівна не захотіла евакуюватися. Вона не хотіла розлучатися з "другом родини" Сергієм Кондратьєвим, який тоді жив у будинку Ріхтерів. Ця відмова від'їжджати стала приводом для НКВС назвати Теофіла Даниловича, який підписав усі нав'язані йому зізнання в обмін на безпеку сина, "німецьким шпигуном".

Популярні публікації